петак, 4. новембар 2016.

Svi za jednog, jedan za sve


Nije li prijateljstvo najlepša stvar na svetu? Kada znate da će vas neko podržati i saslušati bez obzira na to da li to za njega predstavlja opterećenje u tom trenutku. E, to je suštinski razlog zašto treba pronalaziti što više prijatelja i truditi se da sa svakim održimo vezu koja je stabilna i mirna, da je ništa ne može pokolebati i naravno da ona može čuvati sve sitne tanje i tračeve koje dve osobe dele. 

Slogan "Svi za jednog, jedan za sve" savršeno opisuje još jednu vrlinu prijateljstva - međusobno pomaganje, poverenje i podržavanje koje vremenom treba graditi i unapređivati, a samim tim i mi, kao ljudi, a ujedno i prijatelji, stičemo bolji karakter i kvalitet. Najbliži, pravi prijatelji nikada neće osuđivati tvoje mane, već će ti pomoći da te mane eliminišeš i istovremeno postaneš bolji čovek i osoba.
Čovek nije stvoren da živi sam i uvek teži ka tome da dođe do nekoga sa sličnim mišljenjem ko bi ga podržao i bio tu za njega. Naravno prijateljstvo nije jednosmerna ulica, i traži da vratimo istom merom ako ne i više od onoga što dobijamo i sami iz tog odnosa.

Zavisi da li će vam više prijati muško ili žensko društvo, ali dovoljno je da ta osoba ima ono nešto što u dodiru sa vašim osobinama, vrlinama i manama čini jednu celinu. Nisam siguran da bih mogao bez svojih prijatelja, čak nisam siguran ni da bih mogao smanjiti njihov broj, jer su svi drugačiji i posebni na sebi svojstven način i svi oni svojim postojanjem čine mene boljim i kompletnijim čovekom. Nažalost danas je sve teže pronaći prijatelja, ali onog pravog, a sa svakodnevnim obavezama, teško je i zadržati ove koje ste već stekli i sa njima održavati redovne kontakte. Međutim ako je prijatelj pravi, on će razumeti to da niste uvek u mogućnosti odvojiti vreme i družiti se sa njim.

Plašim se da nova tehnologija koja oduzima vreme modernom čoveku, da će dovesti do toga da čovek sebi trazi virtuelne prijatelje ili još gore da stvara zanimacije koje stvaraju iluziju da je čovek sam sebi dovoljan.


Нема коментара:

Постави коментар